Endonezya Kahvesi
Endonezya dünyanın 4. büyük kahve üreticisidir. Kahvenin üretimi bu ülkede Avrupalı sömürgecilerle başlamış ve ekonominin gelişiminde önemli bir rol oynamıştır. Ülkenin coğrafi konumu sayesinde tüm adaları kahve üretimi için elverişli koşullara sahiptir.
Endonezya'nın kahve ihracatının %25'i Arabika, %75'i de Robusta çekirdeklerinden oluşmaktadır. Endonezya'da yetişen Arabika çekirdekleri düşük asidite ve dolgun gövdeye sahiptir. Bu nedenle yüksek asiditeli kahve çekirdekleriyle harmanlamak oldukça iyi bir fikir olabilir. Kafeingo olarak bizde Melange Magique ve Basic Space harmanlarimizda Endonezya Sumatra kahvesine yer vermekteyiz.
Endonezya'da ilk kahve yetiştirme denemeleri 1696 yılında Hollandalı Malabar valisinin Batavia valisine gönderdiği Yemen Arabika çekirdekleri ile yapılmıştır. Sel sebebi ile bu deneme başarısız olmuştur. 1699'da tekrar gönderilen çekirdeklerle ikinci bir denemeden sonra 1711 senesinde ilk mahsul alınmış ve VOC (Hollanda Doğu Hindistan Şirketi) tarafından Avrupa'ya ihraç edilmiştir. 10 sene içinde kahve ihracatı senelik 60 tona ulaşmış ve VOC firması 1725 - 1780 arasında ülkenin kahve ticaretini tekelinde tutmuştur.
1870'lerin ortalarında VOC firması Sumatra, Bali, Sulawesi, Timor ve Java adalarına da geniş Arabika kahve çiftlikleri kurmuş ancak 1876'da Endonezya'yı saran kahve küfü salgınında plantasyonların çoğu kaybedilmiştir.
Günümüzde Endonezya kahve üretiminin %90'ı 1 hektarı geçmeyen küçük çaplı çiftlikler tarafından sağlanmaktadır.