Ev yapımı Cold Brew!
Sonunda yaz resmen geldi. Bir anda karşı karşıya kaldığımız sıcaklar, klasik şikayetleri de beraberinde getirdi. Artık duymaya alıştığımız hatta biraz da sıkıldığımız ‘nem çok’ söylenmeleri başlamışken, sıcaklara en iyi gelen kahve önerisiyle karşınızdayız.
Ev yapımı Cold Brew!
Evet, son dönemlerin parlayan yıldız kahvesi Cold Brew’un, adını sıklıkla duyuyoruz. Hatta artık zincir kahvecilerde bile içtiğimiz bu soğuk kahvelerin özelliği uzun sürede ve soğuk suyla demleniyor olmaları.
Üçüncü dalga kahvecilerde görmüş olabileceğiniz, deney tüpü havalı cam demleme aletlerinde, soğuk su ile bir günü aşkın sürede demlenen ve sonrasında damla damla süzülen Cold Brew oldukça meşakkatli ve hip gözüküyor. Evde kendi kahvesini hazırlamaktan keyif alanlar için Cold Brew yapma aletleri de mevcut. Bu aletlerin en meşhuru Toddy Cafe’nin üst kısmı plastik, altı cam olan sürahi görünümlü Cold Brew demleme aleti.
Peki demleme aleti şart mı?
Tabii ki bu soruya cevabımız hayır. Demleme aletleriyle kahve yapmanın çok daha konforlu ve kolay olduğunu yadsıyamayız. Ama kendi emeğinizle yapılmış bir kahveden daha keyiflisi de yok. Ayrıca, kahveye ayırdığınız bütçeyi iyi çekirdeğe harcamak en mantıklısı. Cold Brew’un sırrı, 24-60 saatlik demlenme süresi. Bu süre, kahvenin asiditesini azaltıyor böylece yumuşak içimli bir kahve yapmış oluyorsunuz. Ayrıca yavaş süzmek de Cold Brew için önemli bir diğer nokta. İyi haberse, bunlar için bir demleme aleti sahibi olmak bir zorunluluk değil!
O zaman sıra geldi, evde Cold Brew yapma yöntemlerine. Sizinle, iki farklı yöntem paylaşacağız. İkisini de deneyip, kendinize en çok uyanı tercih edebilirsiniz.
French Press ile Cold Brew
Her zaman olduğu gibi önceliğimiz taze kavrulmuş çekirdekler! Kahve çekirdeklerinizin yeni ve tabii ki kullanım amacınıza uygun olarak çekilmiş olması önemli. French Press’e uygun çekilmiş 100 gr kahvenizi 500 ml soğuk su ile doldurun. Burada geçtiğimiz ay Kafeingo kutunuzdan çıkan French Press’i kullanmanız tavsiye edilir. 24-60 saat arası kahvenizi buzdolabında bekletin. Arada karıştırmak faydalı olacaktır. French Press’inizin kapağının kapalı olduğundan emin olun havayla temas asidik bir kahve yapmanıza neden olabilir. Kapağı kapamadan önce peçete koymanızı önerebiliriz. Dileğiniz demleme süresine ulaşınca, french press’i bastırarak kahvenizi süzebilirsiniz.
Burada yeterince süzülmediğine inanırsanız birazdan anlatacağımız yöntemin süzme işlemini uygulayabilirsiniz. Maalesef French Press’le Cold Brew yaparken böyle ekstra bir step gerekebiliyor. Ama servis etmenin daha kolay olduğunu söylemeden geçmeyelim.
Kendi İmkanlarımızla Cold Brew
‘French Press ile uğraşmayayım’ diyenler için evdeki malzemelerle de Cold Brew yapmak mümkün. Bir şişe ya da kavanozu, 100gr kahveye 500 ml soğuk su olacak şekilde doldurun. Burada ölçüleri aynı oranda artırabilirsiniz. Hatta daha yoğun ya da daha az yoğun seviyorsanız kendinize göre ölçüler belirleyebilirsiniz. Kavanoz ya da şişede hazırladığınızda ara ara çalkalamak çok daha rahat olacaktır. Kahvenizi mutlaka en az 24 saat bekletin, 60 saate kadar çıkarsanız daha da güzel olacaktır.
Kendi imkanlarınızla hazırlarken süzme işlemi biraz daha zahmetli oluyor. Bir kavanozun ağzına filtre kağıdı yerleştirin. Yerleştirirken kenarlarını kavanozun dışına kıvırmak kağıdın düşmemesini sağlar. Daha sonra demlediğiniz kahveyi yavaş yavaş dökün. Bir anda dökerseniz filtre kağıdı dolacağından zorlanırsınız. Çok zahmetli duyulsa da yapması bir o kadar kolay, içmesi de keyifli.
Süzme işleminden sonra buz ile servis edip isterseniz süt ekleyebilirsiniz.
Sıcacık günlerde buz gibi kahvenizin tadını çıkarın! Biraz daha marjinal soğuk kahve tarifleri içinse takipte kalın...